Skip to content

10 dolog, amit az őszben és a télben szeretni lehet

A héten megkezdődött a tanítás a finn iskolákban, a buszok és vonatok átálltak a téli menetrend szerinti közlekedésre. Vége a balzsamos nyári éjszakáknak. Napközben ugyan süt a nap és kellemes huszonvalahány fok van, de mielőtt lefekszünk, már be kell csukni az ablakot. Hamarosan sárgulni kezdenek a levelek és megint jönnek a rövid nappalok. Írtam egy listát arról, hogy mik azok a dolgok, amiket az őszben szeretni lehet. Talán ez segít lélekben ráhangolódni az előttünk álló sötét, esős-havas hónapokra.

Mielőtt Finnországba költöztünk, az évszakok közül legjobban a tél foglalkoztatott, de az az igazság, hogy a nyár sokkal több meglepetést tartogatott. Ebben bizonyára annak is szerepe van, hogy az elmúlt tél rövidebb és enyhébb volt a megszokottnál, itt délen havat alig láttunk. A nyár ellenben beleadott apait-anyait. Már a május is napos volt és meleg.

lupiini

A június ugyan esőt és hideget hozott, de aztán a július és az augusztus bőven kárpótlást nyújtott mindenért. Tudtam, hogy Finnországban szép a nyár, de fogalmam sem volt róla, hogy ennyire. Pláne, amikor meleg van. Megmondom őszintén, azt gondoltam, hogy az a sok finn tó, meg a tenger mind csak pecázni, meg csónakázni való. Úszni maximum csak akkor lehet, ha a meleg szaunából ugrasz bele. Az elmúlt két hónap erre bőven rácáfolt.

Vimpeli

Jó néhány órát süttettük a hasunkat a nyáron mindenféle tóparton, de én még mindig nem fogtam fel teljesen, hogy Finnországban ilyet is lehet: homokos tengerparton vagy tóparton napozni, aztán úszni a hűs habokban. Nekem ez még mindig fura. Abban bízom, hogy most, hogy Finnország teljes pompájában megmutatta nekem a szebbik arcát, talán könnyebb lesz elviselni a barátságtalanabb időszakot is. Tavaly télen még nem tudtam, mire várunk pontosan. Az idén már határozott elképzelésem lesz róla. Már tudom, milyen a tavasz, hogy mikor kezdenek el hosszabbodni a nappalok. Ha a befagyott tóra nézek, többé nemcsak a jeget látom, hanem az is eszembe fog jutni, amikor a napsugár szikrázott a hullámokon.

summer lake

Na de nézzük, mi szerepel eddig a listámon. Mik azok a dolgok, amit az őszben és a télben szeretni lehet?

1. Megfagynak a bogarak

Anyukám kérdezte mindig, hogy vannak-e bogaraink, szúnyogjaink, egyéb ízeltlábú vendégeink és én elégedetten válaszoltam, hogy nem igazán. Nem tudom, hogy a szokatlanul meleg nyár miatt-e vagy ez egyébként is normális errefelé, de az utóbbi időben egyre több bogárral, szúnyoggal találkoztam. Szinte minden napra jut egy-két légy és amit a legjobban utálok, hogy elszaporodtak a darazsak. A városban is rengeteg van belőlük, berepülnek a boltba, ott keringenek a fagyis kocsi körül, a vasútállomáson és a lakásból is kitessékeltünk már jó néhányat. Nem fogom bánni, ha a hideggel megszűnik majd ez a probléma.

2. Hidegben jobb a szauna

Nem gondoltam volna, hogy +30 fokban is lesz kedvem szaunázni, de az az igazság, hogy a szaunázásba menthetetlenül beleszerettem. Olyan vagyok, mint Jolu (meg még úgy kb. 4-4,5 millió finn), mindegy milyen idő van, szaunázni akkor is kell. Ha majd beköszönt az esős, kabát alá bújó hideg, amikor nulla alá szalad a hőmérő higanyszála, akkor még jobb érzés lesz beülni a jó meleg szaunába.

3. Padlófűtés

Írtam már róla, milyen jó dolog, hogy padlófűtés van a fürdőszobában. Ez az egyetlen oka, amiért már várom, hogy kezdődjön a fűtési szezon és újra érezhessem a jó meleget zuhanyzás után a talpam alatt. Arról nem is beszélve, hogy a padló is gyorsabban felszárad, ami Jolu zuhanyzási szokásait tekintve nem egy utolsó szempont.

4. Gyertya és hangulatvilágítás

Van egy csomó gyertyánk, párologtatónk, illóolajunk. Tervezem, hogy az őszre bővítem a készleteket és veszünk egy állólámpát is a nappaliba. Finnországban, és a többi északi országban is, érthető módon, nagy divatja van a gyertyáknak, gyertyatartóknak, illóolajoknak. A boltok rengetegféle gyertyát és a témakörbe tartozó kelléket kínálnak errefelé. Amikor kint esik az eső vagy hull a hó vagy egyszerűen csak sötét van, akkor a gyertyafény még otthonosabbá, melegebbé varázsolja a lakást.

5. Szeretem az őszt

Talán ezzel kellett volna kezdenem: a tavasz mellett a kedvenc évszakom az ősz. Szeretem, amikor a nyári szabadsághullám után ősszel visszatér minden a rendes kerékvágásba. Szeretem az őszi színeket, a napsütést, a napról napra változó természetet. Szeretem a csípős reggeleket, az őszi ruháimat, az elmúlás melankóliáját. Arról nem is beszélve, hogy az ősz minden hónapjára jut valami, amit ünnepelhetünk. Szeptemberben van a megismerkedésünk évfordulója, októberben az én szülinapom, novemberben pedig az övé.

6. Gyömbéres-citromos tea

Évszaktól függetlenül sok teát iszunk. Nyáron inkább a friss, citromos-epres ízű teák mennek. Ősszel és télen viszont mindig veszek friss gyömbért és citromot, ezzel csináljuk a teát. Cukrozni alapból nem szoktuk, de ha meg vagyunk fázva, akkor teszünk bele mézet és ilyenkor előkerül a kamillatea is.

7. Folytatódnak a tv sorozatok

Szerintem mondtam már, hogy sorozatfüggő vagyok. Ráadásul sikerült rákapatnom Jolut is. Sokáig ellenállt, de aztán télen megnéztük a tévében a Silta (A híd) című skandináv sorozat második évadát, ami nagyon tetszett neki. Ezért megnéztük a neten az első évadot is. Aztán annyira rákaptunk a közös sorozatnézésre, hogy folytattuk más mozikkal. Persze, emellett nekem vannak saját kis kedvenceim is, amit Jolu nélkül nézek a laptopomon és a finn tévén is szoktak adni új sorozatokat. Szeptember végén folytatódik az örök kedvencem, a Grace Klinika, aztán ugyanattól a producertől a Scandal és izgalmas folytatást ígér a Dr. Csont is. Éppen a The Killing záró évadát nézem, most jött ki a múlt héten, de talán lesznek új részek a Joluval közös kedvenc sorozatainkban is hamarosan: a Breaking Bad és a True Detectives is ezek közé tartozik.

8. Nordic Walking pillanatok

A nyáron elhanyagoltam kedvenc hobbimat, a Nordic Walkingot, még nem is volt időm megszokni a saját botjaimat. Az az igazság, hogy ebben az állandó 30 fokban és tűző napsütésben nem volt kedvem sétálgatni. Áttértem inkább a bicajozásra. Nem is feltétlenül a testmozgás, sokkal inkább a praktikum miatt: így városon belül nem vagyok buszhoz-vonathoz kötve. Egyelőre reggelente is bicajozom a központi vasútállomásra és délután onnan tekerek haza. Egyrészt azért, mert itt mellettünk nem minden vonat áll meg, a központba több esélyem van eljutni suliból jövet. Másrészt meg egész nap ülök, nem árt, ha egy kicsit megmozgatom a végtagjaimat és kiszellőzik kicsit a fejem, mielőtt folytatom otthon a leckeírást. De most, hogy már nincs az az őrült meleg, vissza fogok térni a Nordic Walkinghoz is. Legalább lesz alkalmam közelről is figyelni az őszülő természetet.

9. Otthon, édes otthon

Nyáron mindenki jön-megy, mi is igyekszünk minél több időt a szabadban tölteni. Ősszel és télen sokkal többet ülünk itthon. Egy idő után persze unalmas, de főleg az elején még nagyon lehet szeretni. Jó érzés hazajönni a meleg lakásba, főzni egy finom teát, gyertyát gyújtani, bebújni a meleg pléd alá, felhúzni egy gyapjúzoknit és filmet nézni, olvasni, írni. Az őszi-téli időszakban sokkal produktívabb vagyok, ilyenkor lelkifurdalás nélkül lógok a neten.

10. A hó

Az elmúlt télen ugyan nem sok jutott belőle, de talán az idén esik majd rendesen. Írtam már róla korábban, a tél sokkal elviselhetőbb, ha hó is van. Ilyenkor világosabb van és persze a havas tájnak megvan a maga hangulata. Bár voltunk már itt egy telet, az még csak a bemelegítés volt. Egyrészt, mert az igazi finn tél még nem mutatta meg magát nekem. Nem láttam még nagy havat, nem éreztem még a -20-30 fokos hideget. Ez utóbbira mondjuk annyira nem is vágyom, de gyanítom, hogy előbb-utóbb ezt is meg kell majd tapasztalni. Ez lesz az első telem, amikor akkor is ki kell majd mennem a lakásból, ha nagyon hideg van. Nem mondhatom a suliban, hogy bocs, én -15 fok alatt nem közlekedem vagy hogy ma nem jövök, mert nem volt kedvem felöltözni. 🙂 Biztosan lesz majd néhány nehéz pillanatom, de Soniával együtt majd csak átvészeljük ezt is. Azt már tudom, hogy a télnek is vannak szerethető pillanatai, igyekszem most főleg ezekre koncentrálni.

Na de azért remélem, a télre még egy darabig várni kell. Egyelőre még világos van és viszonylag meleg. Remélem, ez a jó idő kitart még legalább egy hetet. Talán emlékeztek, írtam korábban, hogy kaptunk kabinjegyet Tallinnba, de nem tudjuk, élünk-e vele. Végül úgy döntöttünk, ezt a programot most ugorjuk, Tallinn nem szalad el. Inkább jövő hétvégén Pontusszal és a mexikói feleségével, Mariával visszamegyünk még egy hétvégére Vimpelibe. A tó partján, grillezéssel és természetesen szaunázással búcsúztatjuk az idei nyarat!

Oszd meg, ha tetszik:

3 thoughts on “10 dolog, amit az őszben és a télben szeretni lehet”

  1. Volt itt egy komment. Nem töröltem ki, csak csináltam valamit a beállításokban és eltűnt… Nem tudom visszahozni. 😮
    Bocs! 🙂

    1. Semmi varázslat. 🙂 Gyömbér kell hozzá, meg citrom. Egy-másfél liter teához szoktam adni egy citromkarikát, meg egy kb. ujjnyi vastagságú szelet gyömbért. De szerintem ízlés kérdése, ki mennyire citromosan-fűszeresen szereti. A gyömbért is és a citromot is megmosom persze. A citromkarikát is és a gyömbért is meghámozom. Praktikus a gyömbért tealabdába tenni és akkor könnyebb kidobni, mikor nem kell, nem úszik a teában minden. Szerintem ez igazán az ízesítés nélküli teákkal jó, de megint csak egyéni ízléstől függ. Igazi őszi-téli ital, imádom az illatát és állítólag egészséges is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .