A Csodadoboz

Időről időre felbukkannak a világsajtóban a kattintásvadász címmel ellátott cikkek arról, hogy a finn újszülött kisbabák dobozban alszanak. Na de mit jelent ez pontosan? 

A Kela-doboz (finnül äitiyspakkaus, vagyis anyasági csomag) egy csomag babakelengye, ami a társadalombiztosítási ellátás részeként jár az édesanyáknak Finnországban. A finn társadalombiztosítást hívják Kelának, innen ered a név, bár én leggyakrabban csak Csodadoboznak hívom. Egy idegen országban, családtól és barátoktól távol az első gyerekem érkezésére készülve nekem az életemet mentette meg.

Az anyasági csomag története az 1920-as évek elejére nyúlik vissza és kezdetben cserekosárnak hívták, mivel a kosárnyi gyerekruhát szegény családok kapták kölcsönbe. 1949 óta jár anyagi helyzettől függetlenül minden családnak, az egyetlen feltétel, hogy az édesanyának rendszeres orvosi vizsgálaton kell részt vennie. A babakelengye kiküldése 1994-ben került a Kela hatáskörébe. A doboz tartalma a társadalmi tendenciákkal összefüggésben folyamatosan változik, de az édesanyák visszajelzéseit is figyelembe veszik. A doboz és a benne lévő ruhák színe, mintája minden évben megújul. A kismamák választhatnak, hogy a dobozt kérik vagy pénzbeli támogatást. Ez utóbbi összege most 140 euró és töredéke csak a babakelengye valódi értékének. Az a gyakorlat, hogy a pénzbeni juttatást csak azok igénylik, akiknek több gyerekük van, a többség a babakelengyét választja.

A Kela-dobozról már rengeteg cikk született, többek között ez az írás jól összefoglalja a lényeget. Én inkább a személyes tapasztalataimról szeretnék írni, illetve arról, hogy miért több ez a csomag egyszerű babakelengyénél. A Kela-doboz annak is a szimbóluma, hogy a gyermekhalandóság Finnországban rendkívül alacsony. Mindez szerintem három fő dologra vezethető vissza.

Mi van a Csodadobozban?

 

Amikor a sógornőm megtudta, hogy Inari úton van, az volt az első kérdése, hogy mire van szükségünk? Nekik már van két kisgyerekük, úgyhogy egyrészt van rutinja, másrészt a kicsik után maradt gyerekholmija. Nagyjából hat hetes terhes lehettem ekkor és őszintén fogalmam sem volt, honnan fogom tudni, hogy Inarinak mire van szüksége. Csak azért nem estem kétségbe, mert tudtam, hogy megkapom majd a Kela-dobozt. Arra gondoltam, hogy az lesz a kiindulási pont, hiszen ha Inarit holnap az ölembe pottyantaná a gólya, a dobozban megtalálnék szinte mindent, ami a kezdéshez szükséges.

2016_kaikki_tuotteet

Fotó: kela.fi

 

A doboz tartalma közel ötven darabos és a jó minőségű ruhákon kívül gyerekápolási kellékeket is tartalmaz, illetve pár dolgot, amire az anyának van szüksége az első kórházi napokon. A részletes leírást ide kattintva éritek el. Gyerekruhánk végül lett rengeteg, mert nemcsak a sógornőmtől, de két itteni barátnőmtől is kaptunk. A ruhák úgy vannak összeállítva, hogy minden méretből van néhány. Így, ha Inari hirtelen nő egyet, akkor is lesz pár darab kéznél, amíg beszerzem a többi ruhát. Nekem az overálok nyújtották a legnagyobb segítséget, mert állandó gondban vagyok vele, hogy mit adjak Inarira, ha kimegyünk. Itt teljesen más az időjárás, mint otthon. Ami a finneknek zsigerből jön, azt nekem mind meg kell tanulni.

A kórházi csomag összepakolásakor, illetve a szülés után vettem a legnagyobb hasznát a babakelengyének. Bármire szükségem volt, csak oda kellett érte nyúlni. Úgyhogy nekünk nem volt olyan élményünk, hogy Inari születése után rohangásztunk volna még a boltba. Ott volt minden összekészítve: körömvágó olló, hintőpor, hőmérő a fürdetéshez stb. Még a mellbimbó kenőcsöt sem kellett kidobni, ezzel szoktam Inari száraz ajkait kenegetni. De készen állunk az előttünk álló kihívásokra is, hiszen van réklink, kendőnk a fogzás átvészeléséhez, fogkefénk és hálózsákunk is. Úgy saccolom, hogy nagyjából a gyerek egyéves koráig el vagyunk látva mindennel vagy legalábbis megkaptuk a kezdő segítséget ahhoz, hogy megvehessük, ami kell.

Nekem mint kezdő édesanyának a Csodadoboz három szempontból is hatalmas segítség volt. Egyrészt anyagilag, hiszen ha mindent én veszek meg, akkor többszáz eurót költhettünk volna el. Másrészt időt és fáradtságot spóroltunk azzal, hogy nem nekem kellett elmennem a boltba, hanem mindent házhoz hozott a posta. Harmadrészt pedig biztonságot adott, mert tudtam, hogy akkor is fel tudom öltöztetni és el tudom látni Inarit, ha én elfeledkeztem volna valamiről. Hiszen minden ott van a dobozban.

154 nap

 

Azzal, hogy a Kela-dobozba beletettek minden fontos kelléket, amire egy kisbabának szüksége lehet, nemcsak az édesanya életét könnyítik meg. A gondosan összeállított babakelengye garancia arra, hogy az újszülött ellátásához minden adva legyen. Ami még ennél is fontosabb, a Kela-doboz csak annak jár, aki a várandóssága első 154 napjában részt vesz a kötelező védőnői látogatásokon és orvosi vizsgálatokon. Ez azt jelenti, hogy a védőnői szolgálaton keresztül igyekeznek vigyázni a kismama fizikális- és mentális egészségére, felmérik a szociális hátterét és természetesen figyelemmel kísérik és lehetőség szerint biztosítják a magzat egészséges fejlődését. Ebben az időszakban kell túlesni az első vérvételeken, vizeletvizsgálatokon, a 12 hetes ultrahangon és (ha jól emlékszem) beletartozik még a terheléses vércukorvizsgálat, illetve egy nőgyógyászati vizsgálat. Az édesanya és a kisbabája a várandósság első öt hónapjában rendszeres orvosi felügyelet alatt áll és persze normál esetben utána is.

Maga a doboz megigénylése végtelenül egyszerű. Amint letelt a 154 nap, a védőnő kiállít egy igazolást, amit a Kela weboldalán keresztül online be lehet nyújtani a Csodadoboz megigényléséhez. Öt perc alatt megvan minden és nekem rá egy hétre már ki is küldték a dobozt, csak a közeli boltba kellett elbattyogni érte.

aitiyspakkaus2016

 

Kisbaba a dobozban

 

A Kela-doboz legismertebb és leglátványosabb funkciója az, hogy sok esetben az újszülött első ágyaként is szolgál. Nem tudom, mennyien használják valóban ágyként a Kela-dobozt. Az ismerőseim között mindenki, ha máskor nem, akkor napközben altatta benne a babáját. Ugyan vettünk Inarinak kiságyat és van külön szobája is, de egyelőre ő is a dobozban alszik éjszakánként az ágyam mellett, hogy kéznél legyen. Főleg az első napokban sokszor felébredtem magamtól és megnyugtatott, ha félálomban ránéztem a gyerekre és láttam, hogy az igazak álmát alussza. Engem egyedül az zavar, hogy a doboz oldalán nem látok át, fel kell ülnöm, ahhoz, hogy lássam a Kicsit. Az ágyam ugyanis alacsonyabban van, mint a székek, amire a dobozt raktuk. De hát ez legyen a legnagyobb gondunk!

A doboz alján van egy kemény szivacs, ezen fekszik a baba. A matracra ráhúztam egy lepedőt, aminek az alja műanyag, hogyha baleset történne, ne ázzon át. A lepedőn van egy pelenka a baba feje alatt és a paplant szoktam ráteríteni, amit szintén a dobozzal kaptunk. Ez most még össze van hajtva, mert túl nagy lenne. Nekünk tartozik az éjszakai szetthez egy kispárna is, amit Inari háta mögé teszek, hogy stabilabban feküdjön az oldalán. Erre már nem igazán van szüksége, egyre erősebb és jobban tartja magát. Már nem olyan, mint egy cseklő-nyeklő rongybaba. (Igen, így szalad az idő!)

kelabox_in_use

Mi nem szoktuk mozgatni, de a doboz használata mellett szól, hogy oda teszed, ahová csak akarod. A kisbaba biztonságban érzi magát benne, nincs úgy elveszve, mint esetleg a kiságyban lenne. Van teteje is, úgyhogy ha utaznánk valahova, be lehetne simán tenni az autóba és jöhetne velünk az alvóhely is. A Csodadoboz legnagyobb vívmánya mégis az, hogy használatának köszönhetően a gyermekhalandóság Finnországban drasztikusan lecsökkent. A doboz elterjedése előtt ugyanis sok kisbaba aludt a szülőkkel egy ágyban, ami sokszor vezetett tragédiához és 1000 gyerekből 65 meghalt az első életéve betöltése előtt. Mára ez a szám 3,4 ezrelék. Ugyanolyan fontos az is, hogy mivel a matrac és a doboz alja elég kemény, jól megtámasztja a baba hátát és segíti a helyes légzésben.

Sok anyuka izgul éjszakánként és őrzi az újszülött babája álmát. Én is tartottam ettől, hogy vajon fogok-e majd tudni aludni vagy egyfolytában Inarit akarom figyelni. Mióta megszületett, állandó készenlétben vagyok és fél szemem-fülem mindig a Picin van. Azt hiszem, ez ilyenkor természetes, de sikerült elkerülni az extremitásokat. A lelkem mélyén nyugodt vagyok, hogy Inarinak biztonságos fekhelye van, és a doboz ágyként való használata nagyban növeli az én biztonságérzetemet, magabiztosságomat is.

Share: