Skip to content

Útmutató albérletkereséshez Finnországban

Útmutató albérletkereséshez Finnországban. Árakkal, hasznos linkekkel és finn-magyar szójegyzettel. Az aktuális lakásbérleti díjak és költségek ára folyamatosan változik, a cikkben szereplő adatok csak tájékoztató jellegűek. A blogposzt legutóbb 2022-ben frissült.
Photo by Pixabay on Pexels.com

Útmutató albérlet kereséséhez Finnországban. Árakkal, hasznos linkekkel és finn-magyar szójegyzettel. Az aktuális lakásbérleti díjak és költségek ára folyamatosan változik, a cikkben szereplő adatok csak tájékoztató jellegűek. A blogposzt legutóbb 2022-ben frissült.

Mielőtt Finnországba költöztünk, volt néhány dolog, amitől tartottam. A legjobban, azt hiszem, a lakásbérléstől féltem, mert elég meredek sztorikat hallottam róla. Ehhez képest az elmúlt két évben olyan simán váltottunk lakásról lakásra, hogy ez a része az életünknek semmilyen fejfájást nem okozott. Azért nem is írtam róla idáig, mert egyszerűen nem volt mit. Most, hogy megint lakást kerestünk, a téma újra aktuális lett.

Elöljáróban annyit leszögeznék, hogy minden, amiről az alábbiakban szó lesz a saját személyes tapasztalataimon alapul. Nem vagyok a téma szakértője. Az elmúlt két év alatt két albérletben laktunk két különböző városban és most kerestük a harmadikat. Kiindulási pontnak mindenesetre remélem, hasznos lesz. Minden további információt, kiegészítést örömmel fogadok kommentben. 

A finn albérletekről általánosságban

Néhány év budapesti albérletezés után nekem a finnországi albérlethelyzet több szempontból is jobbnak tűnik. Hozzáteszem gyorsan, hogy Helsinkiben nem albérletben laktunk, úgyhogy a finn fővárosról nem tudok érdemben nyilatkozni. Általánosságban az a véleményem, hogy az itteni lakások sokkal jobb állapotban vannak, mint egy átlagos pesti bérlakás. A felek pedig sokkal korrektebbek. Kivétel biztosan itt is akad, de valahogy nincs az az érzésem, hogy iszonyúan résen kell lenni, mert különben átvernek. Azt kapod, amit kínálnak, nincsenek váratlan meglepetések. Megnézed a lakást a neten és biztos lehetsz benne, hogy a helyszínre érve ugyanazt fogod látni. Nem a lakásba belépve kell szembesülnöd azzal, hogy mondjuk a képek három évvel ezelőtt készültek, egy ötfős egyetemista fiúcsapat beköltözése előtt.

A lakáskiadás javarészt ingatlanügynökségen keresztül zajlik. Ez azt is jelenti, hogy itt nem divat feketén lakást kiadni. Beszéltem erről több finnel is. Azt mondják, azért is szeretnek ügynököt igénybe venni, mert így nincs személyes kapcsolatuk a bérlővel, és ha valami nézeteltérés támad, egy harmadik fél közvetítésével azt könnyebb rendezni. Az első albérletünket mi is ingatlanközvetítőn keresztül béreltük, a tulajjal csak egy évvel később találkoztunk, amikor kiköltöztünk. Jolut imádta, párszor beszéltek telefonon. Húsvétra hozott nekünk virágot, és amikor kiköltöztünk, kaptunk tőle csokit. Gyanítom, ez alapból nem jár a lakásbérléshez.

A mostani lakást Rovaniemiben közvetlenül a tulajdonostól béreljük, de vele is nagyon jók a tapasztalatok. A lakást az interneten keresztül néztem ki, és az egész ügyletet lebonyolítottuk 800 km távolságból, személyes találkozó és minden probléma nélkül. Szóban megállapodtunk telefonon, később elpostázta és aláírtuk a szerződést. Mielőtt megkaptuk a kulcsot átutaltuk a foglalót és az első havi lakbért. Mikor ideértünk, minden úgy nézett ki, mint a képeken, minden úgy volt, ahogy abban előzetesen megállapodtunk.

Finnországban a kiadó lakások javarészt bútorozatlanok. Ez azt jelenti, hogy villanytűzhely, hűtő, opcionálisan mosogatógép van, de minden másról a bérlő gondoskodik. Szeretem, hogy sok lakásban van gardróbszoba vagy beépített szekrény, ami megkönnyíti az életet, ha bútor nélkül vágsz neki a lakásbérlésnek. Bútorozott lakást találni sem lehetetlenség, nekünk már kétszer is sikerült. Annyi, hogy mivel azokból jóval szűkösebb a kínálat, nem nagyon lehet válogatni. Ha üres lakást keresel, nagyobb a mozgástered. Korábban írtam arról, hogy milyen egy átlagos finn bérlakás, ezt nem ismétlem meg újra.

Pozitívumként tartom számon azt is, hogy itt nem csinálnak ügyet abból, hogy bérlőként hivatalosan használod a lakás címét. Többek között interneten, a posta weboldalán is el lehet a lakcímbejelentést intézni. Nem kell hozzá semmilyen papír. Begépeled az új lakcímed és onnantól minden leveled az új címre érkezik. Nekem az elmúlt két évben egyetlen levelem sem kallódott el. Kivéve a Télapó válaszát. Aztán felhívod a gondnokot, közlöd, hogy te vagy az új bérlő, bediktálod a neved és szó nélkül kicserélik a névtáblát az ajtódon. Ugyanúgy nem kell róla pecsétes papír sehonnan.

Na, de hogy mitől tartottam én annyira? Egyrészt az albérletárak, főleg Helsinkiben, nagyon elszálltak. Amúgy is elmondható, hogy nagyobb városban, nagyobb város központjában drágábbak, mint a külterületeken, falvakban. Mivel azt is tudtam, hogy a lakások bútorozatlanok, nekünk pedig bútorozott kellett, nem voltam benne biztos, hogy találunk-e ilyet. Találtunk, megfizethető áron. De a legeslegjobban attól féltem, hogy mennyi idő alatt találunk majd valamit. A lakáskeresés átlagos időtartama ugyanis két-három hónap. Mi vagyunk a kivétel, aki erősíti a szabályt, nagyjából egy-két hét alatt sikerült a lakáskérdést rendezni.

Ez valószínűleg annak is köszönhető, hogy amíg Rovaniemibe nem költöztünk, sikerült elkerülnünk az ún. lakásbemutatókat. Finnországban ugyanis az ügynök nem egyesével mutatja meg a lakást az érdeklődőknek, hanem egyszerre mindenkinek, egy előre meghirdetett időpontban. Odamész az összes többi jelentkezővel egyszerre, nincs semmi jópofizás, maximum 15 perc alatt lezajlik az egész. Bemész, körülnézel, kérdezel, aztán ha érdekel a lakás, kitöltesz egy papírt vagy utólag küldesz egy emailt az ügynöknek. Ebben megadod a személyes adataidat, a foglalkozásodat, hogy dohányzol-e vagy sem, van-e háziállatod vagy sem, illetve, hogy mikor tudnál költözni. A paksamétát megkapja a tulaj, aki gyanítom, hogy a saját korábbi élményei, saját előítéletei és preferenciái alapján választ valakit a jelentkezők közül. A kiválasztott örül, a többi meg mehet keresgélni tovább.

Finnországi albérlet árak

A legtöbben lakást bérelnek vagy sorházat (rivitalo). Persze lehet bérelni családi házat vagy éppen csak szobát is. A sorházak a legtöbb esetben a város szélén vannak, ahonnan autózni kell vagy kicsit nehézkes a közlekedés. Cserébe van egy kis hátsókerted, saját szaunád. Az ilyen házak rezsije magasabb. Mi is egy ilyen kétszobás sorházba fogunk költözni szeptembertől, úgyhogy hamarosan erről is többet fogok majd tudni.

Mint említettem, a lakásbérlés Helsinkiben és a közvetlen vonzáskörzetében drága mulatság. Egy kétszobás lakás 900-1500 euró/hó plusz rezsi (2022-ben, amikor ezt írtam). Egy- vagy sok esetben kéthavi kaucióval természetesen. Minél jobban távolodunk Helsinkitől, annál lejjebb mennek az árak. (2014-ben) mi Helsinkitől 40 km-re laktunk, a város külterületén egy lakótelepen. A kétszobás, 60 nm-es, bútorozott, szauna nélküli lakásért 720 euró plusz rezsit fizettünk havonta. 720 euróért pl. Rovaniemiben kétszobás, belvárosi, szaunás lakást lehet bérelni. Vagy sorházat. Vagy egy nem központi, de háromszobás lakást.

A mostani lakásunk Rovaniemiben, ami közel van a központhoz, új építésű házban, 48 nm, bútorozott-gépesített-szaunás 650 euró havonta, amiben a rezsi és a parkolóhely is benne foglaltatik. Ahogy nézegettem a hirdetéseket, ezzel a lakással különösen jó boltot csináltunk. Valószínűleg azért, mert csak rövid távra, a nyárra volt kiadó. Az új albérletünk kétszobás, 50 nm-es sorház, távolabb a városközponttól és 560 euró a bérleti díja plusz rezsi havonta. A városközponthoz közel egy ugyanilyen sorházi lakást 650 euró plusz rezsiért kínáltak Rovaniemiben. Ugyanez a régi városunkban 800 euró/hó körül mozog.

Különbség az otthon megszokottakhoz képest, hogy itt nem a tulajdonos, hanem a bérlő szerződik a szolgáltatókkal. Ami rendkívül tiszta helyzetet teremt, tekintve, hogy attól a pillanattól kapod a számlát, amikortól megkötötted a szerződést. Csak azt fizeted, amit fogyasztottál, és ha elköltözöl a lakásból, a számla fizetése akkor is téged terhel, nem pedig a tulajdonost. Az áramszolgáltatóval telefonon kötöttünk szerződést és úgy is bontottuk fel, kb. két percig tartott. A lakásbérlés feltétele szokott még lenni, hogy a bérlő kössön lakásbiztosítást, ez szintén nem nagy kaland. Egy lakás rezsije általában a következő tételekből áll össze:

villany: 20-30 euró/hó egy kétszobás, szauna nélküli lakásra. Nem tudom pontosan, mert a számlát két különböző helyről kaptuk kéthavonta. Egy kétszobás (50 nm) sorházban, amit villannyal fűtesz és van elektromos szaunád, illetve fűtött parkolóhelyed 70-100 euró/hó.

víz: Lakásokban többnyire átalányt fizetsz, személyenként 20-25 euró/fő/hó. Sorházakban, házakban vízóra alapján annyit fizetsz, amennyit fogyasztasz. Ezt nem tudom, mennyi, ilyenünk még nem volt.

szauna: Ha nincs a lakásban szauna, akkor többnyire a háznak van közös szaunája, amit beosztás alapján lehet használni hetente egyszer, 12-20 euró/hó.

parkoló: Nem minden lakáshoz tartozik parkolóhely, de ahol van, ott számozott parkolóhelyek vannak. A parkolóhely legfontosabb tartozéka a motormelegítő, amire az év nagy részében (0 fok alatt) rácsatlakoztatod az autót, hogy reggel el tudd indítani. Ennek díja változó, léteznek fedett parkolóhelyek is, azok drágábbak. Az utcai parkolóhely durván 12-20 euró áron mozog havonta.

internet, tv: Itt megint nagy a szórás, szolgáltatótól és azok akciójától függ a dolog. Azt érdemes az interneten keresztül ellenőrizni, hogy a városban, ahová költözni készülsz, van-e adott szolgáltatónak lefedettsége. Előfordul, hogy csak egy szolgáltató működik feléd, olyankor nincs választási lehetőséged, azt veszed, amit kínálnak. Helsinkiben az internetért anno 20 eurót fizettünk havonta. Később máshol 40 eurót internetre és tv-re. Majd pár hónap múlva elkezdték ugyanazt a csomagot akciózni, ami nekünk volt, féláron.

lakásbiztosítás: A lakásbiztosítás kötelező. A bérlő szerződik le a biztosítóval. Egy egyszerűbb lakásbiztosítás éves díja 100 euró körül van. Nem ritka azonban, hogy a főbérlő előírja a bővebb (laaja kotivakuutus) megkötését. Ennek a díja kb. 200 euró/év.

A fentiekből is látszik, hogy Finnországban egy lakás rezsije rengeteg mindentől függ, úgyhogy amit én írtam, az tényleg csak tájékoztató jellegű. Általánosságban 100-120 eurót szoktak rá számolni havonta, ha jól tudom.  

Hasznos linkek lakásbérléshez Finnországban

Lehet, hogy vannak még más oldalak is, én az alábbiakat használtam eddig albérletkereséshez:

Vuokrakoti
Oikotie
Asuntoverkko
Etuovi
Asunnovuokraus
OVV.com
Vuokraovi
Jokakoti
Tori.fi

Finn-magyar apróhirdetés szógyűjtemény

Az ingatlanhirdetések természetesen finnül vannak és a legtöbb ingatlanközvetítő oldalon nincs angol nyelvű opció. Így finn nyelvtudás nélkül a hirdetések böngészése kicsit körülményes. Összegyűjtöttem néhány fontosabb szót, rövidítést, remélem, ezzel tudtok boldogulni. Sokszor a hirdetés első sorában csak rövidítéseket használnak: 2h+k+kh+s+p = két szoba+konyha+fürdőszoba+szauna+erkély Vagy azt írják: Saunallinen kolmio. – Háromszobás lakás saját szaunával.

Alue – régió (pl. Uusimaa, Lappi)
Asunto/Asunnot – lakás
Asuntotyyppi – lakás típusa (pl. sorház, családi ház)
Astianpesukone – mosogatógép
Autopaikka – parkoló
H, h – szoba (pl. 2h = kettő szoba)
Hae – keresés
Hinta – ár
Hissi – lift
Hoitovastike – karbantartási díj
Huone(et) – szoba
Hyvä – jó (a lakás, épület állapota)
Ilmastointi – légkondi
Jääkaappi – hűtőgép
Kaappeli-TV – kábel tv
Kaikki – minden
Kaksio – kétszobás lakás
Kalustettu – bútorozott
Kaupunginosa – városzrész
Keittiö, k – konyha
Keittiön varusteet – konyha felszereltsége
Kerros – emelet
Kerrostalo, kt – emeletes ház
Keskus – városközpont
KK, kk – havonta (pl. a bérleti díj 650 e/kk vagyis havonta 650 euró)
Kolmio – háromszobás lakás
Kuivausrumpu – szárítógép
Kylpyamme – fürdőkád
Kylpyhuone, kph, kh – fürdőszoba
Kylpyhuoneen varusteet – fürdőszoba felszereltsége
Lasitettu parveke – üvegezett erkély
Liesi – tűzhely
Makuuhuone, mh – hálószoba
Mikroaaltouuni – mikró
Olohuone, oh – nappali szoba
Omakotitalo(t), ok, okt – családi ház
Parveke – erkély
Pesuhuone, ph – mosószoba
Pesukone – mosógép
Pesukoneliitymä, pkliit – csatlakozó a mosógép bekötéséhez
Pesutupa – közös mosókonyha
Pieni – kicsi
Piha – udvar
Pinta-ala – alapterület
Postinumero – irányítószám
Pyörävarasto – biciklitároló
Rakennettu, rak, r – épült
Rakennusvuosi, rak, r – építés éve
Ranskalainen parveke – franciaerkély
Rivitalo(t), rt – sorház
Sauna s, sa – szauna (oma sauna: saját szauna a lakásban)
Sauna Taloyhtiossa – közös szauna a házban
Suihku – zuhanyzó
Talo(t) – ház
Terassi – terasz
Tupakeittiö, tk – amerikai konyha
Tyydytävä – elfogadható (állapotú lakás, épület)
Vaatehuone, vh – gardróbszoba
Valmistumisaika – mikortól elérhető
Varasto, var – tároló
Vesimaksu – vízdíj
Vuokra – bérlet
Vuokra/kk (€) – bérleti díj/hó (€)
Vuokra-asunnot – bérlakás
Yksiö – stúdiólakás

Oszd meg, ha tetszik:

7 thoughts on “Útmutató albérletkereséshez Finnországban”

  1. Nálunk heti egy szauna (egy óra, pénteken) havi 6 euró. Pici emeletesház, Tampere központjához közel. (2 busmegálló)

  2. Mi Helsinkiben lakunk,a “gettoban”, de ha valaha elköltözunk innen, nagyon-nagyon remelem, hogy szaunas helyen landolunk :)Remelem, szuperjol berendezkedtetek az uj helyen 🙂

  3. Sziasztok.Nem tudom ,hogy tévedtem erre a blogra de felkeltette az érdeklődésemet a téma.A legmerészebb álmaimban szeretnék Rovaniemiben élni.Ha egyszer valaki csak úgy felkerekedne ,hogy elköltözik innen Budapestről akkor az mennyire merész dolog? Tudom most viccesen hangzik de én annyiszor elképzeltem magam hogy a télapónál dolgozok,Varrónőként vagy nagy karácsony,télapó rajongóként talán akadna valami munka,a férjem pedig vendéglátós talán neki is lenne tenni valója.Ti hogy költöztetek ki? Volt kinnt ismerős vagy nekivágtatok a nagyvilágnak?
    Mennyire gyorsan tanulható a Finn nyelv?
    Kiváncsian olvasnám válaszod:M.Éva

  4. Üdvözlet így ismeretlenül.Komolyan gondolkodom a Finnországi kiköltözésben.Érdeklődni szeretnék,hogy nyelvtudás nélkül kaphatok-e kinn munkát?Jó 12 évet dolgoztam logisztikai területen.Ebben szeretnék elhelyezkedni.PL. targoncavezetőként mennyit keresnék?Mennyiért kapható kinn egy 80 nm-es ház?A munkáltató biztosít-e szállást,tolmácsot,parkoló helyet?Milyenek a finn emberek?
    Hálás köszönet az infókért.
    Szalai Tibor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .