A hidegről

Ma egész nap 20 fokban ültem egy irodában és már délre teljesen elfagyott a kezem. Ennek kapcsán aztán a finn télről és a fűtésről beszélgettünk este Joluval.


Finnországban az atomenergiának meghatározó szerepe van a fűtésben. (Persze a villamos energia előállításában is.) Azt a vizet, amivel a reaktorokat hűtik, forró állapotában átengedik a csöveken, bele a radiátorokba – legalábbis Helsinkiben biztosan, de konkrét infóim nincsenek – és így olcsón jutnak korlátlan meleghez. Nem is tudom, hol olvastam nem olyan régen, hogy Finnországban a lakásokban mindenhol jó meleg van, nem spórolnak a fűtéssel. Érthető módon, ez valahogy megragadt bennem. Gondolom, ennek egyrészt az az oka, hogy ott a hideget másként mérik: -20 vagy -30 fokban az emberek nem szaroznak. A másik oka meg az, hogy olcsó. A fűtés, a meleg nem számít luxusnak, mint ahogy itthon egyre inkább. Mikor meséltem Jolunak, hogy minden télen megfagynak néhányan a saját lakásukban, mert nincs pénzük fűtésre, akkor elkerekedett a szeme.

Azt is mesélte, hogy a téli házikójukat például olajjal fűtik. Padlófűtés van, mert a talaj máskülönben túl hideg lenne és elszívná a meleget. Meg persze fával is fűtenek sokat. A finnek majdnem mindegyikének van minimum egy mökkije (házikó valamelyik tó partján), ezt tudtam, de a téliesített faházaik lenyűgöztek. Joluéknak is van mökkijük, eltöltöttünk ott pár napot a nyáron, és akkor megnéztük a téli házukat is. Nagyon patent, igazi mesebeli kis házikó. Persze, szauna ahhoz is tartozik. Én alapjáraton nem bírom a vidéki házikókat, sem a vidéki életet, és már gyerekkoromban is jobban szerettem pottyantós budi helyett rendes wc-n ülni, ám az a faház a Nagy Finn Vidék kellős közepén valahogy megérintett. Arra gondoltam, talán itt én is szívesen elidőznék pár napot egy télen, miközben odakint tökig ér a hó.

A pottyantós budinál maradva, a mökkiben nem volt külön fürdőszoba, mert a szaunában (a házban, ahol a szauna van) fürödnek, viszont komposztálós wc-jük van. Persze, lehet, hogy ez nem olyan nagy cucc, mondom, elég kevés tapasztalatom van nyaraló és vidéki házikó terén. De akárhányszor pisilni mentem, mindig az jutott eszembe, hogy én ilyen komposztálós wc-t egy kiállításon láttam pár éve itt, Pesten. Úgy adták elő, mint egy nagyon hasznos dolgot, ami remélhetőleg majd egyszer Magyarországon is elterjed. A finnek meg már ki tudja, mióta csurgattak bele?

Na, de visszatérve a fűtésre, a finnek nemcsak ebben profik, de az öltözködésben is. Az a mondás járja náluk, hogy nincsen hideg, csak kevés ruha. Ha jobban belegondolok, ebben lehet valami. Ma reggel míg a buszra vártam, a nőket figyeltem magam körül, kinek milyen télikabátja van. Igazából ihletet szerettem volna meríteni, mert kabátot akarok venni, de ennek kapcsán ráeszméltem, hogy mi itthon többnyire nem vagyunk az évszaknak megfelelően öltözve. Én magam sem. Abban a kabátban, amiben én itthon áttelelek, a finnek szerintem a május 1-jét szokták ünnepelni… Semmit nem tudunk a réteges öltözködésről, sem a meleg alsó ruházatról, hogy a lábbeliket ne is említsem. Ott egyszerűen muszáj az éghajlati viszonyoknak megfelelően öltözni, mert különben megfagysz.

Néha azt gondolom,  hogy Finnországban fele annyit nem fogok fázni, mint amennyit itthon fagyoskodtam. Ezek mindent tudnak a fűtésről, meg a meleg ruhákról.

Share: