Skip to content

Finn nyelvtanuláshoz kezdőknek

Online finn nyelvtanuláshoz tananyag kezdőknek. Ingyenes letölthető finn nyelvkönyvek, hanganyagok és a nyelvtanulást segítő linkek, weboldalak gyűjteményét találod meg itt. Arról, hogy hogyan tanultam finnül a blogon találsz több írást is.

Sokan kérdeztétek már tőlem, tudom-e, honnan lehet letölteni ingyenes segédanyagokat, tankönyveket finn nyelvtanuláshoz, illetve hogy hol találtok a tanulást segítő linkeket? Tudom, hogy a helyzet nem egyszerű, annak idején, amikor még Magyarországon próbáltam hozzákezdeni a finn tanuláshoz, bizony én is gondban voltam. A könyvek letöltéséhez írd be a letöltéskor a finnkonyv jelszót. Remélem, hogy ez a gyűjtemény segít mindenkinek, aki finn nyelvtanulásra szánta rá magát. A gyűjteményt folyamatosan frissítem. Ha tudsz olyan oldalt, linket, segédanyagot, ami másnak is jól jöhet, kérlek küldd el nekem üzenetben, én pedig megosztom itt a blogon. Jó nyelvtanulást mindenkinek!

Ingyen letölthető finn nyelvkönyvek kezdőknek és haladóknak

Az első könyv, ami a kezem közé került és azóta másoktól is sokszor hallottam emlegetni, a Tanuljunk nyelveket! sorozatból a Karankó-Keresztes-Kniivilä: Finn nyelvkönyv. A könyv nem mai kiadás, de kezdőknek nagyon hasznos. Vannak benne olvasmányok, nyelvtani rész és gyakorlatok is.

Vizuális típus vagyok, úgyhogy nekem nagyon sokat segített az elején a szótanulásban a Kezdők finn nyelvkönyve. A kötet 2000 finn szót tartalmaz, ami elsősorban a mindennapi életben való eligazodáshoz, az alapszókincs megszerzéséhez nyújt segítséget. Ez tulajdonképpen egy szórakoztató képeskönyv, ami nem mellesleg hasznos is.

A nyelvtani része némileg nehezebben emészthető, mivel a könyv magyar szakos egyetemistáknak készült, viszont megbízható és alapos. A nyelvtani magyarázó részeken túl nagyon jó szószedet is van minden lecke végén, valamint az országismereti részek is segítenek betekintést nyerni a finnek mindennapjaiba. A könyv azért is áll közel a szívemhez, mert annak idején a szerzőktől tanultam én is a Pannon Egyetemen. Finn nyelv és kultúra magyar szakosoknak kötet szerkesztője Révay Valéria, a nyelvtani részt Bogár Edit, a gyakorlatokat Novotny Júlia állította össze. Az országismereti részek összeállításában közreműködött, valamint az olvasmányokat írta Anja Haaparanta.

Judit Varga-Sirkka Saarinen: Fennizmusok
Finn szólások és kifejezések tára magyarok számára.

 

Ingyen letölthető finn hanganyag kezdőknek

A Goethe Verlag finn hanganyaga tökéletes kiegészítése annak, amit autodidakta módon a könyvekből megtanul az ember.  A 100 leckéből álló MP3 nyelvtanfolyam párbeszédeit és példamondatait anyanyelvi beszélők mondták fel. Mindenféle nyelvtani tudás nélkül is hallgatható, kezdőknek hatalmas segítség. Praktikus, mert egy-egy lecke pár perces. MP3 lejátszóra, mobiltelefonra másolható és simán lehet hallgatni mondjuk reggel munkába menet vagy utazás közben.

 

Weboldalak finn nyelvtanuláshoz magyarul

Viita eoldala

FinnKult

LinGo Play

Loecsen

Tanulj finnül online – Speak Languages

English Websites for Learning Finnish

The Finnish Teacher

Uusi kielemme

Random Finnish Lesson

HerFinland

Tavataan taas!

Oneness City, Finland

Finnish Verb Conjugator

Opi suomea netissä

Yle kielikoulu

Supisuomea

YLE Suomen kielen alkeet

Suomea, ole hyvä!

Selkokeskus

MoniNet Opiskele Suomea

Iso suomen kielioppi

Perunakellari

Finnish Mobile Apps

YLE Kielokoulu

Duolingo

50 Languages

Memrise

WordDive

Gengo Audio Flashcards

Podcasts for Learning Finnish Language

Random Finnish Lesson – A Podcast in Easy Finnish

Finnish with Armin

Opi suomea!

Kaverin puolesta kyselen

Learning Finnish on YouTube

Finnish with Anna

Sinä osaat! Suomen kieltä kaikille

Aleksi Himself

Her Finland

FinnishPod101

Finnished

The Finnish Teacher

Gimara Oy

YKI testi

YKItreenit

Suomikoulut.fi

Let’s Finnish this | Me vs. the YKI test

Finn nyelvvizsga Finnországban

News from Finland

Selkouutiset

Finnish radio stations

Finnish newspapers online

Online finn szótárak

Urbaani Sanakirja

Sanakirja.org

Ilmainen sanakirja

Langtolang Multilingual Dictionary

6 thoughts on “Finn nyelvtanuláshoz kezdőknek”

  1. Szia! Tanultam már finnül kb 2 évig, és most fogom bölcsibe adni majd a kisfiamat októbertől. Egy év alatt szerinted el lehet jutni középfokig napi 1 óra tanulással kb? Úgy, hogy már van alapom.
    Imádom ezt a nyelvet! Köszi a rengeteg anyagot, nekem óriási segítség lesz! 🙂

    1. Szia! Őszintén fogalmam sincs, mire lehet jutni egy év alatt. De ha kitartó vagy és jól is megy, akkor nem kizárt, hogy eléred a középfokot. A belső motiváció nagyon fontos. Nekem ez sokzor hiányzik, ezért haladok lassabban. 🙂 Örülök, hogy segítettem, azért állítottam össze ezt az oldalt. Jó tanulást! 🙂

  2. Millió köszönet a könyvekért! Jövő hónapban költözünk ki, nagy segítség lesz. 🙂

  3. Krizsán Ágnes

    Hatalmas köszönet a könyvekért, nekem csak könyv formájában vannak meg, de sokat segítettél azoknak akiket online tanítok, így nem kell scannelgetnem 😀
    Korábbi kommenthez kapcsolódóan én 1,5 év alatt tanultam meg középszinten finnül. Csak kitartás kérdése 🙂 Nyilván kint könnyebben ragad a nyelv, könnyebb megtanulni, de ajánlom a finn rádiók hallgatását akkor is ha nem értjük 😉 sokat segít a későbbiekben, illetve a finn sorozatok is nagyon jók: Salatut Elämät pl.
    Sok sikert mindenkinek a nyelvtanulásban! KITARTÁST!!! <3

  4. Dittelján Mihály

    Szia! Köszönöm a sok leckét és könyvet de mert én nem tartozom a fiatal generációhoz ,nehezen megy atanulás. Ép azért keresek vizuális tanulási lehetőséget! (szókártyák stb ha van ilyen finnül)

Comments are closed.