Online finn nyelvtanuláshoz tananyag kezdőknek. Ingyenes letölthető finn nyelvkönyvek, hanganyagok és a nyelvtanulást segítő linkek, weboldalak gyűjteményét találod meg itt. Arról, hogy hogyan tanultam finnül a blogon találsz több írást is.

Sokan kérdeztétek már tőlem, tudom-e, honnan lehet letölteni ingyenes segédanyagokat, tankönyveket finn nyelvtanuláshoz, illetve hogy hol találtok a tanulást segítő linkeket? Tudom, hogy a helyzet nem egyszerű, annak idején, amikor még Magyarországon próbáltam hozzákezdeni a finn tanuláshoz, bizony én is gondban voltam. Remélem, hogy ez a gyűjtemény segít mindenkinek, aki finn nyelvtanulásra szánta rá magát. A gyűjteményt folyamatosan frissítem. Ha tudsz olyan oldalt, linket, segédanyagot, ami másnak is jól jöhet, kérlek küldd el nekem üzenetben, én pedig megosztom itt a blogon. Jó nyelvtanulást mindenkinek!

Ingyen letölthető finn nyelvkönyvek kezdőknek és haladóknak

Az első könyv, ami a kezem közé került és azóta másoktól is sokszor hallottam emlegetni, a Tanuljunk nyelveket! sorozatból a Karankó-Keresztes-Kniivilä: Finn nyelvkönyv. A könyv nem mai kiadás, de kezdőknek nagyon hasznos. Vannak benne olvasmányok, nyelvtani rész és gyakorlatok is.

Vizuális típus vagyok, úgyhogy nekem nagyon sokat segített az elején a szótanulásban a Kezdők finn nyelvkönyve. A kötet 2000 finn szót tartalmaz, ami elsősorban a mindennapi életben való eligazodáshoz, az alapszókincs megszerzéséhez nyújt segítséget. Ez tulajdonképpen egy szórakoztató képeskönyv, ami nem mellesleg hasznos is.

A nyelvtani része némileg nehezebben emészthető, mivel a könyv magyar szakos egyetemistáknak készült, viszont megbízható és alapos. A nyelvtani magyarázó részeken túl nagyon jó szószedet is van minden lecke végén, valamint az országismereti részek is segítenek betekintést nyerni a finnek mindennapjaiba. A könyv azért is áll közel a szívemhez, mert annak idején a szerzőktől tanultam én is a Pannon Egyetemen. Finn nyelv és kultúra magyar szakosoknak kötet szerkesztője Révay Valéria, a nyelvtani részt Bogár Edit, a gyakorlatokat Novotny Júlia állította össze. Az országismereti részek összeállításában közreműködött, valamint az olvasmányokat írta Anja Haaparanta.

Judit Varga-Sirkka Saarinen: Fennizmusok
Finn szólások és kifejezések tára magyarok számára

 

Ingyen letölthető finn hanganyag kezdőknek

A Goethe Verlag finn hanganyaga tökéletes kiegészítése annak, amit autodidakta módon a könyvekből megtanul az ember.  A 100 leckéből álló MP3 nyelvtanfolyam párbeszédeit és példamondatait anyanyelvi beszélők mondták fel. Mindenféle nyelvtani tudás nélkül is hallgatható, kezdőknek hatalmas segítség. Praktikus, mert egy-egy lecke pár perces. MP3 lejátszóra, mobiltelefonra másolható és simán lehet hallgatni mondjuk reggel munkába menet vagy utazás közben.

 

Weboldalak finn nyelvtanuláshoz magyarul

Viita eoldala

Napi Finn Percek

English Websites for Learning Finnish

The Finnish Teacher

Random Finnish Lesson

Tavataan taas!

Uusi kielemme

Linguhouse

Oneness City, Finland

Partitiivi verbit flash cards

Finnish Verb Conjugator

Opi suomea netissä

Supisuomea

YLE Easyfinnish course (videókkal)

Suomea, ole hyvä!

Ymärrä suomea!

Szókincsfejlesztő

Iso suomen kieloppi

Verkkokielioppi

Hyvin menee lisäharjoituksia

Finn nyelvtani gyakorlatok

Perunakellari (gyakorlatok)

YKI testi

YKItreenit (Yleisradio)

YKI demo

Suomikoulut.fi

Kotisuomessa.fi

KIELO

Let’s Finnish this | Me vs. the YKI test (blog)

Hírek Finnországból

Selkouutiset (hírek egyszerűsítve, hanggal)

Finnish radio stations

Finnish newspapers online

 

Online finn szótárak

Urbaani Sanakirja

Sanakirja.org

Ilmainen sanakirja

Langtolang Multilingual Dictionary