Skip to content

Alkoholt az Alkoból

Azt biztosan mindenki tudja, hogy a finneknél az átlagos boltokban nem lehet 4,7%-nál erősebb alkoholt venni. Aki valami tömény italra vágyik, az csak az Alko nevű boltba mehet és mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Azt viszont én nem tudtam, hogy este 9 és reggel 9 között még egy árva sört sem vehetsz sehol, a szórakozóhelyeken, bárokon kívül. 

Mondtam ma Jolunak, hogy ha az utunkba esik, menjünk már be egy Alkóba, mert kíváncsi vagyok, milyen a felhozatal. Képzeljetek el egy üzletet két szinten, tele polcokkal, és semmi mást nem lehet venni, csak alkoholt. Mivel én nem ismerem a finn márkákat sem, igazából első ránézésre nehezen tudtam mindent befogadni, úgyhogy csak egy felszínes beszámolót tudok most adni. Kíváncsi voltam, árulnak-e valami magyar piát, esetleg pálinkát, de nem láttam semmi mást, csak Unicumot, 19 euróért. Illetve a borok között egy papírdobozba rejtett fehér bort, ami elég gagyinak tűnt és csak annyi volt ráírva magyarul: magyar bor. Csodálkoztam amúgy, hogy a sok chilei, olasz, francia bor mellé miért nem fért be egy magyar bor sem. Ami még nekem furcsa, hogy ha jól tudom, bort csak itt lehet venni, meg különféle pezsgőket. A pezsgők némelyike egészen normálisnak látszott, de szerintem a borok között sok a gagyi.

Unicum

Unicum

Vicces dolog, amit már a sima üzletekben is megfigyeltünk, hogy azok a sörök, amik otthon egészen megszokottnak számítanak, itt különlegességnek vannak beállítva. Konkrétan röhejesnek tartottuk, mikor felfedeztük a HB sört az Alkóban. 3,64 euró egy üveg HB sörért? Na, ne vicceljünk, kérem!

Az egyetlen dolog, ami igazán felkeltette az érdeklődésemet, az a kedvenc italomnak, a lonkeronak az erősebb változata. A lonkero egyfajta long drink, a mostanában nálunk is divatos gyümölcsös sörökhöz tudnám az ízét hasonlítani: csak annál sokkal-sokkal jobb. Számomra rejtély, miért nem exportálják. Kenterbe ver minden italt, amit én idáig kóstoltam ebben a kategóriában.

Holnap paellát szeretnénk főzni, ahhoz kerestünk az interneten receptet. Jolu talált is egy jót, azt mondja, kell bele fehér bor is. Mondtam neki, hogy ha csak abból lehet választani, amit ma az Alkóban láttunk, akkor szerintem inkább hagyjuk ki. Talán nem kellene 20 eurót fizetni azért az üveg borért, amit otthon amúgy 600 Ft-ért is megkaptunk. Igazat adott.

Oszd meg, ha tetszik:

4 thoughts on “Alkoholt az Alkoból”

  1. Szabó-Hajdu Erika

    Beus Ouluból hozott először cidert (körtéset) – érdekes volt. Aztán nálunk is megjelentek ezek a gyümölcsös sörök. Látom jól vagytok és minden rendben. A megérkezésetek viszont tényleg “érdekes” és nagyon izgalmas volt! 😀

    1. Mikor először jártam itt, végig kóstoltam majdnem az összeset. 🙂 Akárhova megyünk, én mindig ezt iszom. Most is… 🙂 Igen, minden rendben, köszönöm. Már az “átkelést” is kihevertük. 🙂

  2. A Hadanka-ban a Mannerheimintie 104-ben kapsz magyar pálinkát (meg borovicskát), s még társasozni is lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .