Skip to content

Hihetetlennek tűnő, de igaz tények a finn könyvtárakról

Finnországnak sok jó oldala van, de mind közül az volt a legvonzóbb a számomra, hogy a tudás megszerzése itt nem csak egy szűk réteg kiváltsága. Hogy értsd, mire gondolok, hunyd le a szemed egy pillanatra és képzeld magad elé mindazt, ami Magyarországon van. Iskolákat, könyv árakat, felsőoktatást, könyvtárakat. Na, a finneknél minden abszolút ellenkező módon működik! 

Az egész rendszer úgy van kitalálva, hogy mindenki tanulhasson, aki csak szeretne. Függetlenül attól, hogy milyen családba születtél, az ország melyik felén, milyen anyagi körülmények között. A pénzhiány nem lehet akadálya annak, hogy műveld magad.

Az egyik legkorábbi élményeim egyike, hogy alig vártam, hogy megtanuljak végre olvasni, mert már halálosan untam, hogy a családban mindig mindenki állandóan olvasott és úgy éreztem, kimaradok valamiből. Szerencsére csak ötéves koromig tartott ez a kirekesztettség, onnantól kezdve már én is tudtam, miért nem lehet néha egy izgalmas könyvet letenni. Emlékszem, milyen büszke voltam, amikor a gyerekkönyvtár után beiratkozhattam a felnőtt könyvtárba; arra, hogy tudom használni a könyvtári katalógust és arra, milyen bizsergetően izgalmas volt a polcokon új olvasnivaló után kutatni. Meg arra is, amikor eldöntöttem, hogy nem iratkozom be többé, mert a szolgáltatás színvonala drámaian lezuhant és arra, hogy sokszor egyszerűen már pénzem sem volt a könyvtári tagságra.

Amikor először jártunk Finnországban, Jolu nemcsak a város nevezetességein vitt végig, de elmentünk megnézni azt a könyvtárat is, ahová éveken át járt annak idején Kallióban (ez Helsinki egyik városrésze).  Akkor eldöntöttem, hogy ha ide költözünk, az egyik első dolgom az lesz, hogy beiratkozom a könyvtárba. Erre még várni kell, amíg lesznek finn papírjaim, de addig is tudom használni Jolu kártyáját.

A könyvtár Kallióban tavaly volt 100 éves

A könyvtár Kallióban 2012-ben volt 100 éves

Finnországnak kiterjedt, hatékony és modern könyvtári hálózata van. A finnek kb. 80%-a rendszeres könyvtárba járó, évente átlagosan 10 alkalommal 18 könyvet, CD-t, DVD-t vagy magazint kölcsönöznek. A könyvtárak weboldalán több mint 57 millió látogatás van évente. A könyvtári beiratkozás, kölcsönzés, látogatás, ott tartózkodás, számítógép-használat és saját laptopon WiFi-zés ingyenes. Lehet, hogy most ettől nem sokan jönnek lázba közületek, én konkrétan nem akartam elhinni. INGYEN lehet könyveket, CD-ket, DVD-ket kölcsönözni, ráadásul olyan könyvtárakból, aminek az állománya nem a 80-as években bővült utoljára. Majd lehet, hogy egy év múlva már én sem jövök ettől izgalomba, de jelen pillanatban ott tartok, hogy ha csak ránézek a könyvtár épületére (van egy a közelben, sokat járunk arra), már egyből jobb kedvem lesz. Van egy weboldal a finn könyvtárakról, amin ha megadod az irányítószámodat, megmondja, hol van könyvtár a közeledben: nekem kidobott ötöt. A városi könyvtárakon túl vannak egyetemi és egyéb iskolai könyvtárak, kutató könyvtárak, van könyvtára kórházaknak és ott van még a Finn Nemzeti Könyvtár is.

A Helsinkiben lévő városi könyvtárhálózatot úgy hívják, hogy HelMet (Helsinki Metropolitan Area Libraries), aminek tagjai nemcsak Helsinki, hanem Espoo, Vantaa és Kauniainen könyvtárai is. Több mint egymillió olvasójuk van. Egy olvasójeggyel bárhonnan kölcsönözhetsz. Könyveik persze nemcsak finn nyelven vannak: természetesen sok a svéd anyag, emellett vannak angol-, orosz- és magyar nyelvű könyveik is.

A könyvtárhálózat nagy értéke a fizikálisan elérhető anyagokon kívül az online szolgáltatás. Az olvasójegyedhez (ami egy plasztikkártya) kapsz egy PIN kódot, amivel a kártyádat tudod használni (mint egy bankkártyát) és ezzel be tudsz lépni a HelMet weboldalára is. Itt egyrészt látod, hogy miket kölcsönöztél, azoknak mikor jár le a kölcsönzési ideje és azt meg is hosszabbíthatod. Ha a hozzád legközelebb eső könyvtárban nincs meg valami, akkor meghozatják. Egy-két napon belül megérkezik minden, minimális díjat kell érte fizetni (50 cent) és ezt is lehet online rendelni. Ha megjött a kért könyv, emailben vagy sms-ben küldenek róla értesítést.

Természetesen a weboldalon van online katalógus, otthonról is böngészhetsz, így célirányosan tudod kérni-keresni a könyvtárban azt, amire szükséged van. Ezen kívül lehet e-könyvet letölteni, online filmet nézni, magazinokat olvasni és biztosan van más is, amiről egyelőre nem tudok. Én még csak a filmnézést próbáltam. Képzeld el, hogy a mobilodra vagy a tabletedre letölthetsz (legálisan) filmet vagy éppen olvasnivalót, mondjuk míg ülsz a vonaton és unatkozol. Díj ellenében még külföldről is kölcsönözhetsz, ha tag vagy: kiválasztod a weboldalon, amire szükséged és utánad küldik postán.

A könyvtáraknak vannak különféle foglalkozásaik is. Például Espooban, ahol sok bevándorló él, vannak finn nyelvtanfolyamok és külön klubok a gyerekeknek, a bevándorlók gyerekeinek. Ingyen, természetesen. Ehhez még tagnak sem kell lenni.

Az itteni könyvtárban mindenki nagyon kedves és segítőkész. Vannak számítógépek, ahol tudod a katalógust használni, és vannak számítógépek, amin tudsz könyvet kölcsönözni. Beteszed a kártyád, beütöd a PIN kódod, aztán leolvasod a vonalkódot a könyv hátulján és ennyi. Nyomtathatsz róla papírt is, amin rajta van, hogy mit kölcsönöztél és mikor kell visszahozni. Ha valamivel nem boldogulsz, akkor bátran kérhetsz segítséget, nem fognak lepattintani. Legalábbis velünk még eddig mindenki nagyon normális és segítőkész volt.

Ma például egy édes, töltött galamb formájú kis nőhöz mentem oda, hogy ajánljon már legyen szíves valamit. Mondtam neki, hogy Finnország történelméről szeretnék olvasni, ha lehet nem akadémiai szinten, de azért ne legyen nagyon gagyi sem. Talált nekem egy könyvet, amit egy angol történész professzor írt, a fülszöveg alapján várhatóan a lényegre szorítkozik, mindezt olvasmányosan. Aztán adott még egy könyvet, ami egyfajta segédkönyv Finnországba érkező és hosszabb-rövidebb időre itt letelepedő külföldieknek. Remélem, nem túl felszínes, első ránézésre ez is érdekesnek tűnik. Abban maradtunk, hogy átrágom magam ezeken, aztán később majd hozathatunk is nekem könyvet másik könyvtárból. Mondtam, hogy csak szeretném elkezdeni valahol. Kedves volt, csupa mosoly, amikor a végén finnül megköszöntem neki és elköszöntem tőle, akkor meg végképp odáig volt. Persze, mint mindenki, ő is beszélt angolul. A könyvtárat azért is szeretem, mert itt vannak angol kiírások, a kölcsönzőgép is megy angolul és a weboldaluk is elérhető angol nyelven. Szóval, itt abszolút nincsenek gátlásaim. Meg amúgy is. Egyszerűen jó oda bemenni.

Na de nem szaporítom itt tovább a szót, megyek is olvasni! Jövő héten Tallinnba megyünk, ezért ma kivettem egy útikönyvet is, hogy fel tudjak készülni.

Oszd meg, ha tetszik:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .