Skip to content

Kik azok a múminok?

Az idén lenne száz éves Tove Jansson, a világszerte népszerű Múmin-könyvek írója. Arra gondoltam, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy megismerkedjek az íróval, felfrissítsem és szélesítsem a múminokkal kapcsolatos ismereteimet és persze, hogy írjak róla a blogban is. Terveim szerint a témához még többször visszatérek, ahogy a haladok majd a felfedezéssel. Én így szeretnék tisztelegni a finn-svéd írónő 100. születésnapja előtt. 

Az írónőről

Tove Jansson nemcsak író, hanem festő és illusztrátor is volt

Tove Jansson nemcsak író, hanem festő és illusztrátor is volt

Tove Marika Jansson (ejtsd: tuve) 1914-ben született és sok más kiemelkedő személyiséghez hasonlóan ő is a svéd anyanyelvű finnek közé tartozott. Író volt, illusztrátor, művészcsaládból származott. Stockholmban, Helsinkiben és Párizsban is folytatott művészi tanulmányokat. A halhatatlanságot a Múmin-könyvek hozták meg számára, de írt felnőtteknek szóló könyveket is, illetve illusztrátorként is folyamatosan dolgozott. A Múmin-sorozat első kötete 1945-ben, a második világháború ideje alatt jelent meg Muminok és a nagy árvíz címmel. Az írónőt, későbbi elmondása szerint, annyira elkeserítette a háború, hogy mintegy ellenpontozásként, egy olyan történetet szeretett volna írni, ami naiv és ártatlan. Az első Múmin-könyv még nem váltott ki különösebb visszhangot, de a következő két könyv meghozta számára az ismertséget. Összesen 9 könyvet írt róluk, ezen kívül készített 5 képeskönyvet és egy képregénysorozatot is a témában. A képregényt maga rajzolta, a munkába egy ideig a testvére, Lars is besegített. A könyvek és a képregények mellett az örökséget számos televíziós feldolgozás és egy opera is képviseli. Tove Jansson eredetileg svéd nyelven írt történeteit összesen 33 nyelvre fordították le a világon. Ezzel a Kalevala és Mika Waltari regényei után ő a legtöbbet fordított finn szerző.

A múmin őrület a 90-es évektől kezdve öltött mind nagyobb méretet, amikor a történet fura kis figurái megjelentek a kereskedelemben. Szerintem túlzás nélkül lehet azt mondani, hogy a karakterekkel bármit, bármilyen magas áron el lehet adni. Ott vannak bögréken, pólókon, fényvisszaverőkön, írószereken, ruhákon… mindenen. Egy sima kis Múmin-bögre 17 euróba kerül. Az ún. múmin bumm beköszöntével, mely a figurák Japánban való megjelenésétől datálható, a finnek az ország népszerűsítésére használták a múminokat. A Finnair például őket festette a Japánba közlekedő gépeire. A múmin kultusz eredménye továbbá a Naantaliban található Moomin World nevű élménypark és a tamperei Múmin múzeum.

Tove és a Mumin-család

Tove és a Mumin-család

A múminok Finnország egyik védjegyévé váltak, alakjuk mindenhol felbukkan, jelen vannak a hétköznapokban is. Ennél a rövid összefoglalónál sokkal szerteágazóbb a történet, én most csak egy rövid áttekintést szeretnék adni. Aki Finnországgal szeretne ismerkedni, annak tudnia kell a múminokról is.

A Mumin-bögre egyetlen finn háztartásból sem hiányozhat

A Mumin-bögre egyetlen finn háztartásból sem hiányozhat

Kik azok a múminok?

A könyvekben a múminok mellett felbukkan számos furcsa figura is, akiknek most a bemutatására nem vállalkozom. A Múmin családnak, akik a történet központi szereplői, három tagja van: Múmin papa és Múmin mama, valamint a fiuk, Múmin. A múminok érdekes, vízilóforma lények: fehérek, kerekdedek és nagy orruk van. A végtelenül jóindulatú teremtmények Múmin-völgyben élnek, téli álmot alszanak és sok barátjuk van. A központi maghoz tartozik még Bájocska, Mafli, Vándor (Kószlászbóklász), Pöttöm és Fürkész is. Több magyar fordítás is létezik, többféle elnevezéssel és a rajfilmek szinkronjaiban is össze-vissza használják ezeket, ami megnehezíti kissé az eligazodást. Továbbá a régebbi fordításban múminnak, az újabban muminnak írják őket. Ebbe most nem mennék jobban bele, még most kezdtem el ismerkedni velük. Egyelőre egy régebbi, Harrach Ágnes-féle fordítást olvasok (Varázskalap Múminvölgyben), ami a Móra Ferenc Könyvkiadó gondozásában jelent meg 1994-ben. De van nálam egy újabb, Vukovári Panna által fordított kötet is (Muminbocs és az üstökös), amit a Napkút Kiadó jelentetett meg 2006-ban.

A Múmin-könyvek elvileg gyerekkönyvek, de felnőttek számára is élvezhetőek. A Micimackó vagy A kis herceg-féle vonalhoz tudnám őket hasonlítani. A történetek amúgy időnként meglehetősen ijesztőek, pláne a rajzfilmben, úgyhogy olyan nagyon pici gyerekeknek talán nem is ajánlatos megnéznie őket. Persze, gyereke válogatja.

Tove 100

Mint ahogyan azt a bevezetésben is említettem, Tove Jansson 100. születésnapjához számos esemény kapcsolódik ebben az évben. Természetesen programokkal készül a tamperei múzeum, több könyvet is megjelentetnek a szerzőről, lesznek koncertek, filmek, tv műsorok. Nemcsak Finnországban, hanem Svédországban, Angliában, Japánban és a világ más országaiban is. Olvassatok, nézzetek Ti is múminokat! Jó szórakozást mindenkinek!

Ezt a bejegyzést a Wikipédia témába vágó magyar és angol nyelvű fejezetei alapján állítottam össze. Az írónőről készült képeket a Tove 100 weboldal sajtóanyagából töltöttem le. 
Oszd meg, ha tetszik:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .