Skip to content

A hétgyerekes özvegy, aki elsőként kapott zászlós napot nőként

Míg mi ezekben a napokban a zsák meleg után áhítozunk, addig a finnek valami egészen másra emlékeznek. 2007 óta március 19-én felhúzzák a finn nemzeti lobogót Minna Canth írónő tiszteletére. Ő az első nő a finn történelemben, aki “zászlós napot” kapott és ekkor van Finnországban az egyenjogúság napja.

Minna Canth Tamperében született 1844. március 19-én Ulrika Wilhelmina Johnsson néven. Tanárnak tanult Jyväskyläben az egyetemen. Tanárához, Ferdinand Canth-hoz ment feleségül, akitől hét gyereke született, a férje azonban meghalt még a 7. gyerek születése előtt. Ferdinand halála után Jyväskyläből Minna Kuopioba költözött és függönyboltot nyitott. A hétgyermekes özvegy ekkor adta a fejét írásra és nemcsak nemcsak finnül, de svédül is alkotott. Könyveiben a munkásosztály nehéz sorsáról és a nők elleni diszkriminációról írt. Legfontosabb művei A munkásember felesége (Työmiehen vaimo) 1885-ből, valamint az Anna Liisa, amit 1895-ben írt meg.

Minna és Ferdinand Canth

Az Anna Liisa egy 15 éves lányról szól, aki házasságon kívül terhes lesz, de sikerül elrejtenie a terhességét. Amikor a gyermeke megszületik, ijedtében mégis megfojtja. Szerelmének, Mikkónak az anyja segít neki eltemetni a babát az erdőben. Pár évvel később, amikor Anna Liisa össze akar házasodni a vőlegényével, Johannesszel, Mikko és az anyja megzsarolják őt. Azzal fenyegetik, hogy felfedik sötét titkát, ha nem megy feleségül Mikkóhoz. Anna Liisa ezt elutasítja. Végül úgy dönt, hogy bevallja, amit tett. Börtönbe kerül, de ezután végre megtalálja a lelki nyugalmát.

Összehasonlításként hadd jegyezzek meg annyit, hogy az 1800-as évek második felében itthon kb. arról ment a vita, hogy érettségizhetnek-e a nők. Minna meg Finnországban egyetemre járt! A magyar nők még ott tartottak, hogy elkezdtek olvasni, Jósika Júlia egy 1885-ben megjelent könyvében pedig arról elmélkedett, hogy az olvasás azért jó, mert gondolkodásra és önismeretre nevel. Az útleírásokat, a művészettörténeti és világtörténeti műveket, illetve a természettudományos írásokat ajánlotta a nőknek olvasmányul. Meanwhile in Finland, vagyis eközben Finnországban Minna Canth némileg fajsúlyosabb témákat boncolgatott…

Mindezek fényében nem csoda, hogy a finn Eduskunta, vagyis parlament volt az első a világon, ahol 1906-ban elfogadták a nemek közötti teljes egyenlőséget. Ez azt jelentette, hogy a nők nemcsak szavazhattak, de választhatóak is voltak, vagyis aktív szerepet tölthettek be Finnország politikai életében.

Minna Canthról és a női egyenjogúságról a finnek nemcsak a zászlófelvonással, hanem egy finom süteménnyel is megemlékeznek. A recept a család receptgyűjteményéből való és egy szakácskönyvben jelent meg nyomtatásban. Ha van kedvetek, próbáljátok ki ti is!

Minna Canth fűszeres tortája

Minna Canth fűszeres tortája

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg cukor
4 dl tejszín, tejszínhab
60 dkg liszt
2 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt gyömbér
2 dl melaszszirup
4 evőkanál olvasztott vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra, zsírozzuk, lisztezzük ki a tortaformát. Használhatunk kuglófsütőt is. Keverjük össze a tojásokat a cukorral, amíg a massza könnyű és puha nem lesz. Adjuk hozzá a tejszínhabot és keverjük el. Egy másik tálban keverjük össze a szódabikarbónát a fűszerekkel. A tojásos masszához felváltva adjuk hozzá a fűszereket és a melaszt és alaposan keverjük el, majd végül adjuk hozzá az olvasztott vajat is. Öntsük a tésztát az előkészített tortaformába és tegyük be a sütőbe 30 percre. 30 perc után vegyük lejjebb a hőfokot 150 fokra és süssük még 20-30 percig vagy amíg a torta teljesen meg nem sül.

Oszd meg, ha tetszik:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .