Skip to content

Rovaniemi, a rénszarvasok városa

Photo by Arseny Togulev on Unsplash

Még a kisgyerekek is tudják, hogy a Télapó egyik legfontosabb segítői a rénszarvasok. Nem csoda hát, ha lépten nyomon beléjük botlunk Rovaniemiben, a Télapó hivatalos otthonában. Ezektől a kedves állatoktól nemcsak a gyerekek jönnek izgalomba, hanem a felnőttek is. Adok néhány tippet, hogy merre keresd őket, ha ebbe az északi sarkköri városba sodor az élet.

Rénszarvaslesen a levegőben

Ha repülővel érkezel Rovaniemibe, akkor az első rénszarvast már a fellegekből megláthatod. Nem, most nem a Télapó repülő rénszarvasaira gondolok! Hanem a világhírű finn építész, Alvar Aalto által megálmodott rénszarvas tervre.

Ez nem más, mint Rovaniemi rekonstrukciós terve, ami alapján a várost újjáépítették a második világháborút követően. Az itt állomásozó német katonák ugyanis szinte mindent porig égettek , amikor kivonultak. Az Alvar Aalto által megálmodott főbb utcák egy rénszarvas fejét és agancsát rajzolják ki a térképen.

A reptérről kilépve az első dolog, ami a szemedbe ötlik, egy csapat repülő rénszarvast ábrázoló szobor. A Karácsonyország rénszarvasai névre keresztelt alkotás Urpo Kärri szobrászművész munkája. Az ezüstösen csillogó állatok 1996 óta köszöntik a városba érkező turistákat.

Ugyanez a nyolc, ég felé ágaskodó rénszarvas a jelképe a helyi turisztikai kereskedelemnek is. De a városi buszok (Linkkari) oldalán is felbukkannak.

Sétálj a városban

Rovaniemi tele van rénszarvasos szobrokkal, graffitikkel és egyéb alkotásokkal. Ezek közül talán a legnépszerűbb Bella, a színpompás rénszarvas, aki az Artic Light Hotel előtt álldogál. Szerintem mindenkinek, aki valaha elhaladt előtte, van egy közös fotója vele. Természetesen nekem is.

Ha ennél többre vágysz, sétálj fel Ounasvaarába! Itt nemcsak rengeteg sportolási lehetőség vár, de innen a kilátás is pazar. Egészen biztosan találkozni fogsz azzal a csapat úgynevezett városi rénszarvassal, akik, sok helyihez hasonlóan, szeretik errefelé múltani az időt.

A rénszarvastartók élete képeken

Az Arktikum múzeum és tudományos központ épülete Rovaniemi egyik jelképe. Önmagában azért megér egy látogatást, hogy végigsétálhass a múzeum jellegzetes üvegfolyosóján. A hely azonban sokkal többet nyújt egy sétánál. Állandó és időközi kiállítasin keresztül megismerkedhetsz a világ legészakibb régiójában élő emberekkel és állatokkal. Így a rénszarvaspásztorok életébe is betekintést nyerhetsz.

A város másik fontos múzeuma a Korundi, a modern művészetek háza. De nemcsak a kortárs művészetek terepe, Lappföld történetéről is sok mindent megtudhatunk itt. Ha erre jársz, semmiképpen ne hagyd ki a lappföldi naiv festő és vizuális művész, Andreas Alariesto életművét bemutató tárlatot. Elég csak egyszer megnézni élénk színekkel festett, markáns képeit. Biztos vagyok benne, hogy utána bárhol felismered majd őket, ha újra találkozol velük. Alariestónak az volt a küldetése, hogy munkáin keresztül rögzítse és megőrizze a régi Lappföld hagyományait és életmódját, mielőtt azok végképp a feledés homályába merülnének. Vibrálóan színes képeinek olyan erős a kisugárzása, hogy azonnal beszippantanak egy mára már letűnt lappföldi élet romantikus atmoszférájába.

Készíts magadnak valamit rénszarvas agancsból

Ha szeretsz kézműveskedni, vegyél részt egy foglalkozáson, ahol helyi alapanyagokból lehet ékszereket készíteni. Több más természetes anyag mellett, a rénszarvas agancs felhasználásának is hosszú hagyománya van errefelé. A rénszarvas minden évben elhullatja az agancsát, így lehet őket beszerezni. Ha már az agancsoknál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy a szarvasok családjában a rénszarvas az egyetlen faj, ahol a nősténynek is van szarva. Azt is biztosan kevesen tudják, hogy a rénszarvas agancs a leggyorsabban növő agancs a világon. Képes akár naponta (!) két centit is nőni.

Az észerkészítő műhelyfoglalkozásokon azért is érdemes részt venni, mert amíg a kezünk jár, történeteket is hallgathatunk. A foglalkozást tartó helyiek rengeteget tudnak mesélni a rénszarvasokról és az északi kézműves hagyományokról.

Látogass el egy rénszarvas farmra

Rovaniemiben és környékén számtalan rénszarvasfarm található, ahol nemcsak rénszarvas szánozni, de állatot simogatni és etetni is lehet. A legtöbb farmtulajdonos számára ez nemcsak turistacsalogató látványosság. Számukra a rénszarvastartás biztosítja a megélhetést egész évben. Ezek a farmok nemcsak télen vannak nyitva, minden évszakban látogathatóak. A rénszarvasfarmon tett látogatás jó alkalom az igazi lappföldi természettel való találkozásra is. És persze sok mindent megtudhatsz itt ezekről a kedves állatokról és az északi sarkköri élet hagyományairól.

Oszd meg, ha tetszik:
Tags:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .