Skip to content

Kisokos északi fény vadászoknak

A sarki fény, vagy ahogyan az északi féltekén hívják, az északi fény minden Lappföldre utazó bakancslistáján szerepel. Szeretnéd tudni, hogy hol látható legjobban a sarki fény? Mikor a legjobbak az esélyeid arra, hogy lásd? Olvass tovább és minden kérdésedre választ kapsz.
Photo by Tobias Bjørkli on Pexels.com

A sarki fény, vagy ahogyan az északi féltekén hívják, az északi fény minden Lappföldre utazó bakancslistáján szerepel. Szeretnéd tudni, hogy hol látható legjobban a sarki fény? Mikor a legjobbak az esélyeid arra, hogy lásd? Olvass tovább és minden kérdésedre választ kapsz.

A róka farka

A sarki fény, vagy ahogyan az északi sarkkörön túl fekvő területeken nevezik, az északi fény (aurora borealis) a római Auroráról, a hajnal istennőjéről kapta a nevét. A csodálatos égi jelenséghez több népi legenda is fűződik. A Lappföldön őslakos számik például úgy gondolják, hogy a táncoló fények akkor jelennek meg az égbolton, amikor egy mágikus tűzróka halad arra. Farkával pedig szétsöpri a csillagport maga után.

Az északi fény akkor látható, amikor a napszél eléri a Földet. A Nap felől érkező elektromos részecskéket a Föld mágneses mezeje téríti el. A protonok és elektronok ilyenkor összeütköznek a bolygónk légkörében található különböző gázokkal, ezek festik meg a fénynyalábot.

Mikor látható a sarki fény?

Ahhoz, hogy lássuk az északi fényt, egyszerre három feltételnek kell teljesülnie. Kell hozzá sötétség, derült égbolt és megfelelő erősségű sarki fény aktivitás. Mivel Lappföldön nyáron éjszaka is világos van, ezért olyankor csupán az éjféli napsütésben gyönyörködhetünk. Talán sokaknak meglepő, de nem télen láthatjuk a legnagyobb eséllyel a zöld fényeket felbukkanni az égbolton. Az ősz és a tavasz sokkal inkább kedvez az északi fényre vadászóknak.

Az északi fény szezon már augusztus végén megkezdődik. Statisztikailag a legnagyobb eséllyel az őszi (szeptember 22-23.) és a tavaszi (március 20-21.) nap-éj egyenlőség idején a legerősebb a sarki fény aktivitás. Ez azért is jó hír, mert ez az időszak még kívül esik a zsúfolt téli turistaszezonon. Másrészt pedig az éjszakák nem annyira hidegek. Nem a -20 fokban kell odakint vacognunk, ha gyönyörködni szeretnénk ebben a csodálatos égi jelenségben.

Honnan látható a legjobban a sarki fény?

Akármit is mondanak az előrejelzések vagy ígérnek esetleg túraszervezők, senki sem garantálhatja, hogy az északi fény adott időben felbukkan az égen. Szóval, ha csak emiatt szeretnél befizetni egy északi fény túrára, ne tedd. Persze ezeknek a túráknak is megvan a maga varázsa, természetkedvelőknek, túrázóknak jó program lehet. De ha csak azért akarsz részt venni ilyesmin, mert akkor majd biztosan láthatod a sarki fényt, lehet, hogy csalódni fogsz.

A legjobb sarki fény megfigyelő helyek Rovaniemiben

Az északi fény legnagyobb eséllyel olyan helyen látható, ahol teljes sötétség van, távol a települések mesterséges fényeitől. Minél északabbra mész Lappföldön, annál jobbak lesznek az esélyeid és a kisebb aktivitásokat is megfigyelheted. De ha szerencséd van, akkor Rovaniemiben is láthatod a táncoló fényeket. Az egyik legkedveltebb hely az Arktikum múzeum melletti park, ami gyalogosan is megközelíthető és nem kerül egy fillérbe sem. Vagy ha házat bérelsz valahol, akár a kertvárosi övezetben, szintén sanszos, hogy a kertben ácsorogva is meglesheted az aurora borealist. Én életemben először augusztusban láttam a sarki fényt egy harmadik emeleti lakás erkélyéről Rovaniemiben.

Ha száz százalékig biztos akarsz lenni abban, hogy nem hagyod el Lappföldet anélkül, hogy láttad volna az északi fényt, akkor javaslom, hogy látogass el az Arktikum múzeumba Rovaniemiben. Az egyik állandó kiállításuk többek között a sarki fényt is bemutatja, ahol egy sötét szobában ücsörögve a fejed fölé vetítve láthatod az északi fényt.

Oszd meg, ha tetszik: