Skip to content

Szabad-e terhesen szaunázni?

Amint megtudtam, hogy babát várok, végigböngésztem a világhálót. Arról, hogy szabad-e terhesen szaunázni megoszlottak a vélemények.
Photo by cottonbro on Pexels.com

Amint megtudtam, hogy babát várok, végigböngésztem a világhálót. Az étel-ital kérdéskörben ugyanazt írta három nyelven is a szakirodalom. Arról, hogy szabad-e terhesen szaunázni megoszlottak a vélemények.

Lehet szaunázni várandósan?

Január közepén derült ki, hogy kisbabánk lesz, de a védőnőhöz csak egy hónappal későbbre volt időpontom. Kénytelen voltam magam utánaolvasni, hogy mik azok az ételek, italok és tevékenységek, amik ajánlottak vagy tiltottak a várandósság alatt. A szakirodalom az étel-ital kérdésben finnül, angolul és magyarul is ugyanazt mondta. Egyedül a gyömbérről írták a finnek, hogy egy újabb kutatás szerint nem ajánlják a fogyasztását várandósan. Máshol kifejezetten javasolják a gyömbéres kekszet az émelygés enyhítésére. Szeretem a gyömbért, de tudtam élni nélküle, úgyhogy a biztonság kedvéért végül az elmúlt 9 hónapban hanyagoltam.

Aki rendszeresen olvas, az tudja rólam, hogy mi Joluval szenvedélyes szaunázók vagyunk. Ezért aztán arról, hogy szabad-e várandósan szaunázni, már jóval azelőtt széleskörű közvélemény-kutatást tartottam, hogy egyáltalán a gyerekvállalás aktuális lett volna az életünkben. Konkrétan minden gyerekes finn ismerősömet megkérdeztem, mit gondol, ajánlott-e a szauna terhesség alatt. És persze a nem finneket is, elvégre én sem vagyok az. Plusz mindenhol rákérdeztem, ahol csak a téma felmerült. A finnek nem is értették a kérdést. Már hogyne lehetne szaunázni várandósan? Szaunázni mindig lehet. Sőt, kell is!  A nem finnek is arról számoltak be, hogy minden probléma nélkül szaunázták végig a terhességüket.

A témában végzett kutatásom során jókat nevettem azon, hogy magyarul és angolul is azt olvastam, hogy a szaunázás jelentősen rontja a teherbeesés esélyét. Mondtam is Jolunak, hogy ha ez igaz lenne, akkor a finnek már kihaltak volna. És nekünk sem lenne gyerekünk. Azt pedig kifejezetten tiltották, hogy várandósan valaki beüljön a gőzbe.

Terhesen a szaunában: lehet, csak nem kényelmes

Annak, hogy végül a várandósságom ideje alatt minimális időt töltöttem a szaunában, semmi köze nem volt az olvasottakhoz.

Az első trimeszter elején még szaunáztunk boldogan, az élvezeti értékből csak az vett le, hogy nem tudtam többé sörözni. Na, de aztán hamarosan elkezdődött az émelygős időszak, ami mindig délután-kora este tetőzött, vagyis szaunaidő alatt. Akkoriban még a szaunára sem vágytam.

Aztán a második trimeszter nemcsak a gyomrom háborgását csillapította le, de ez volt a mérhetetlen fáradtság időszaka is. Úgyhogy, ha választanom kellett, hogy a szaunában ülök vagy lefekszem egyet aludni, akkor én rendre ez utóbbit választottam. Ha nem voltam fáradt, akkor persze szaunáztam, de alkoholmentes sörrel valahogy nem volt ugyanaz.

A harmadik trimeszter elején nagyon sokat fájt a derekam, aminek kifejezetten jót tett, ha beültem a melegbe. A visszeres lábam is mindig megkönnyebbült szaunázás után, volt, amikor semmi más nem segített, csak ez. Viszont addigra már olyan nagyra nőtt a hasam, hogy egyre nehezebben tudtam felkapaszkodni a padra. Aztán, ha be is másztam valahogy, a kemény fán ülni sehogy sem volt kényelmes. Az alkoholmentes sör probléma pedig továbbra is nyomasztott…

Én nem vagyok orvos, úgyhogy erre az írásra alapozva senki ne döntsön arról, hogy szaunázik-e terhesen vagy sem! Pusztán a személyes tapasztalataimat tudom itt megosztani. A saját magam és a környezetemben élők példája azt mutatja, hogy aki szereti a szaunát, annak várandósan sem árt, ha a várandósság problémamentes. Aki meg nem volt nagy rajongója ennek az egésznek, az várandósan sem lesz érte oda.

Kisgyerekkel a gőzben

Természetesen annak is utána kérdeztem, hogyan kell a gyerekeket a szaunázáshoz szoktatni. Egyéves koruk környékén lehet velük fokozatosan kezdeni. Először csak pár percre lehet őket bevinni. A kiskádjukba kell vizet tenni és azt a lépcsőre helyezni, abba ül a gyerek. Vizet a kályhára loccsantani olyankor nem szabad, nekik még nem való a forró gőz. Fokozatosan lehet növelni a bent töltött időt.

Remélem, a szaunázás iránti szenvedélyünkben Inari is osztozni fog. Már alig várom, hogy elég nagy legyen hozzá. Persze neki sört nem adunk!

Oszd meg, ha tetszik:
Tags:

3 thoughts on “Szabad-e terhesen szaunázni?”

  1. Szaunázni ritkán járok. A sört 1 éve szerettem meg. De most már kipróbálom a kettőt együtt. Bár nem tudom, mennyire megengedett nálunk sört bevinni. 🙂
    Ja, és imádom a blogod! Nemrég találtam rá, több posztot elolvastam, illetve belenéztem. Hűséges követőd leszek ezentúl. Finnország is felkerült a bakancslistámra, pedig én mindig a meleg tengerpartra vágyok. 🙂

    1. Én sem vagyok egy nagy sörös. Szerintem engem Jolu rontott el, mert a kezdetektől fogva sört ittunk a szaunában. Ezt szoktam meg. Olyan vagyok, mint a Pavlov kutyája… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .