Skip to content

Mikor utazzunk Lappföldre?

Szeretnél találkozni a Télapóval? Simogatnál rénszarvasokat vagy kipróbálnád a kutyaszánt? Vadásznál az északi fényre, de tartasz a hidegtől és a sötétségtől? Az alábbi írásban összefoglalom, melyik évszakban mire számíthatsz Finnországban Lappföldön.

Nyolc évszak váltakozása

Lappfölddel kapcsolatban sok tévhit él az emberekben. A legtöbben azt gondolják, hogy itt állandóan sötét van és dermesztően hideg, mindent beborít a hó. Pedig mi is szoktunk strandolni, itt is van kánikula és ugyan később, mint ami az otthon megszokott, de orgona is nyílik.

Azt szoktam mondani, hogy az egyik dolog, amit legjobban szeretek Lappföldben, hogy itt megvan mind a négy évszak és mind a négy évszak igazi. Csak éppen hosszabb vagy rövidebb annál, mint amit mi Magyarországon megszoktunk. Egészen pontosan nem csak négy évszak van, hanem nyolc. A kép jóval árnyaltabb annál, mint hogy mindent hó borít vagy éjszaka sem megy le a nap.

Fagyos tél

Az év első két hónapja a tél közepe (sydäntalvi) vagy fagyos tél (pakkastalvi) ideje. Ez az időszak, amikor a legnagyobb eséllyel szédeleg a hőmérő higanyszála a -20-30 fokos tartományban. Januárban a nappalok még rövidek, csupán néhány órányiak. Ha felhős az idő, akkor nem is világosodik ki egészen, csak kiszürkül. Februárban már szó szerint látszik a fény az alagút a tél végén. Gyakoriak a szikrázóan napsütéses (és dermesztően hideg) napok.

Átlagos hőmérséklet: -30 és -15 fok között

Tavasztél

Február végétől április végéig tart a tavasztél (kevättalvi), ami az egyik legjobb időszak errefelé. Valószínűleg ezért szokás Lappföld nyarának is nevezni. Márciusra a nappali órák száma jelentősen megugrik, sokat süt a nap, a hideg is enyhülni kezd. Ideális ez az időszak síelésre, lékhorgászatra és mindenféle szabadtéri tevékenységre. Vagy egyszerűen csak egy kiadós sétára a friss levegőn a szikrázó napsütésben.

Átlagos hőmérséklet: -15 és +5 fok között

Megtörik a jég

Évről-évre változó, de nagyjából április vége-május eleje a hóolvadás időszaka. Ez a téli turistaszezon vége, amolyan átmenet tél és nyár között. Bennem ilyenkor mindig kettős érzés van. Egyrészt örülök a tavasznak, a világosnak, a hóolvadásnak. Ugyanakkor éppen a hóolvadás miatt ennek az időszaknak megvannak a maga kihívásai. Nappal már pluszok vannak, olvad a hó. Ez sokszor hatalmas, latyakos pocsolyákat jelent, amin főleg babakocsival nehéz átkelni. Másrészt az éjszakák még sokszor hidegek, vagyis a nappali latyak éjszaka úgy, ahogy van, megfagy. Reggelente nem túl kellemes a jeges, rücskös utakon bukdácsolni.

Átlagos hőmérséklet: +5 és +15 fok között

Nyár

Rovaniemiben hivatalosan június elejétől július elejéig tart az éjtelen éj időszaka. Vagyis ilyenkor nem bukik le a nap a horizont alá. Gyakorlatilag május végétől augusztus elejéig világos van. Minél északabbra megyünk, az éjtelen éj időszaka annál hosszabbra nyúlik. Szerintem a finn, és különösen a lappföldi nyár, a külföldiek által méltatlanul alábecsült időszak. Írtam már arról, miért imádom a finn nyarat, nem ismétlem magam. Most csak annyit mondok: a lappföldi nyár olyan érzés, mint a cukorsokk egy becsületesen betartott diéta után.

Átlagos hőmérséklet: +15 és +25 fok között

Betakarítás

Augusztusban az erdőket, parkokat ellepik a bogyót gyűjtögető, gombászó emberek. Kicsit olyan, mint otthon a szüret, csak korábbra esik és nem kell hozzá berúgni. Ideális időszak a nagy sétákra, kirándulásokra. Még nincs sötét, még nincs hideg, de már érezni, az ősz közeledtét. Augusztus közepe-vége táján újra feltűnik a hold az égen. Ami még ennél is izgalmasabb: kezdődhet az északi fény vadászat!

Átlagos hőmérséklet: +10 és +20 fok között

Ruska, a színpompás ősz

Szeptember a ruska hónapja, amikor a természet csodálatos színekben pompázik. Az éjszakák sötétek, beköszöntenek az első talajmenti fagyok. Tarkónkon érezzük a közelgő tél hideg leheletét. De a nappal még színpompás, friss és napos. Aki csak teheti, az erdőket járja és gyönyörködik a természetben, mielőtt az téli álomra hajtaná a fejét. Szeptember az északi fény szempontjából is jó időszak, mert még nem kell megfagyni ahhoz, hogy láthassuk.

Átlagos hőmérséklet: +5 és +15 fok között

Az első hó

Lappföld északi részein már szeptember végefelé is lehet részünk benne. Itt Rovaniemi környékén októberben szokott megérkezni az első hó. A lappföldi időjárásra érvényes, hogy minden lehetséges és annak az ellenkezője is. Ez a mondás különösen megállja a helyét október környékén. Van, hogy csak az első hó hullik le, ami aztán még gyorsan el is olvad. Van, hogy decemberig nem hullik hó egyáltalán. És az sem ritka, hogy a táj már október végén fehérbe burkolózik és így is marad áprilisig.
Az áprilisi latyak után szerintem november a másik legrondább időszak errefelé. A fák már rég elhullatták levelüket, az idő gyakran szeles-hideg, a nappalok egyre rövidebbek és sötétebbek. Ilyenkor nem is karácsonyt várjuk nagyon, hanem a havat, mert a hó világít a sötétben. A hivatalos téli turistaszezon november 10-én kezdődik.

Átlagos hőmérséklet: +5 és -5 fok között

Karácsony

December a legsötétebb időszaka a lappföldi évnek. Az északi részeken már novemberben sem kel fel a nap, decemberre Rovaniemi magasságában is lekapcsolják a villanyt. Ebben az időszakban délelőtt fél 10-10 körül kezd világosodni (ha egyáltalán) és délután kettőkor már bukik is le a nap. December mégsem a sötétségről, sokkal inkább a karácsonyi készülődésről, az ünnepi fényekről szól. Ez a klasszikus turistaszezon, amikor sorra landolnak a charter járatok, és az utakat is ellepik a turistabuszok. Csengőszó, rénszarvasok, mézeskalács illata, forralt bor. December közepén gyakran az első komoly mínuszok is beköszöntenek, -20-25 fok is lehet. De ez még csak pár napig tartó lehűlést jelent. Az igazi fagyok januárral szoktak beköszönteni.

Átlagos hőmérséklet: -15 és -5 fok között

A lappföldi időjárással kapcsolatban két dolgot fontos szem előtt tartani. Az egyik az, hogy Rovaniemi csak Lappföld kapuja. Minél északabbra megyünk, annál szélsőségesebb lehet az időjárás. Annál tovább tart a sötét időszak vagy a nyári fényesség. Annál korábban várható az első hó és annál később olvad el.

A másik pedig, hogy errefelé a kontinentális éghajlatnak köszönhetően máshogy érződik a hideg, mint otthon. A téli hideg száraz, ezért sokkal könnyebben elviselhető, mint a nedves, nyirkos plusz néhány fok. Megfelelő ruházkodással a -5 vagy akár a -10 fok szélcsendes időben sokkal inkább kellemesebb, mint egy szürke, nyirkos +5 fokos nap otthon.

Oszd meg, ha tetszik:
Tags: